’t Bokkehúske is een woudhuisje in Jubbega van meer dan 100 jaar oud. De naam van dit kleine boerderijtje is te herleiden op een voormalige eigenaar die een bok hield. Alle dorpelingen uit Jubbega en verre omgeving kwamen hier met hun geiten naar toe om te zorgen voor nageslacht.

Wij, Jan en Jannie van der Mossel, hebben het huis in 1998 gekocht. Het erf van 6400 m2 bestond toen uit grasland met een witte zandvlakte, dit omdat de vorige eigenaren paarden hielden. Voor fanatieke tuinliefhebbers zoals wij was het de ultieme uitdaging om hier een mooi tuinparadijsje te creëren

Na overleg met tuinarchitect Nanne Bouma ontstond een plan voor de aanleg van de tuin: een Engelse cottagetuin moest het worden.

Wij hebben de tuin in fases aangelegd:

Fase 1: aanleg moes- en kruidentuin (2000)

Fase 2: aanleg binnenkamer met vijver (2001)

Fase 3: aanleg voortuin met bloemenborders (2002)

Fase 4: aanleg bloemenborders achter- en zijtuin (2002)

Fase 5: aanleg grote vijver en bosplantsoen (2003)

Fase 6: aanleg grasveld en dierenverblijven (2004)

Sindsdien zijn we elke dag bezig, in de zomer heel intensief en ’s winters wat minder, om onze tuin verder te perfectioneren en te onderhouden. Met als resultaat het paradijsje wat we voor ogen hadden: een prachtige Engelse cottage tuin op Friese bodem! We genoten hier zo van dat we het graag met anderen wilden delen. Daarom hebben we in 2005 onze tuin voor het eerst open gesteld voor publiek: onder de vlag van "Groei en Bloei" hielden wij ons eerste open tuin weekend. Dit was zo geslaagd dat we de smaak te pakken kregen, en vele open tuin weekenden en dagen volgden.

Nu is het zo dat dat onze tuingasten van heinde en ver onze tuin bezoeken en dat is `n kroon op ons werk en dat geeft veel voldoening.